Claudia van der Linde en Gerard van Zon

‘Omhelzing. Ode aan Gerard’

Te zien op zaterdag 25 en zondag 26 april 2015 van 11.00 – 17.00 uur in de Garnizoenskerk, Servetstraat 1 te Ravenstein

Schilderijen van Claudia van der Linde en Gerard van Zon in de Garnizoenskerk van Ravenstein
.

Gerard_liggend_twee ogen ‘Omhelzing. Ode aan Gerard’ brengt schilderijen samen die Claudia van der Linde en Gerard van Zon (1946-2012) samen maakten, plus recent werk van Claudia. Te zien in het weekend van 25 en 26 april in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Deze expositie  wordt op zaterdag 25 april om 15.00 uur geopend door Sophie Gobits, kunsthistoricus, ex-collega van Gerard van Zon en docent kunstgeschiedenis van Claudia van der Linde. Met een muzikale bijdrage van Anja Wilbrink.

Verleden, heden en toekomst vloeien samen in de schilderijen. Letterlijk. Ook het recente werk van Claudia brengt een ode aan Gerard. Cirkel en vierkant, lucht en aarde, lichaam en ziel, leven en dood omhelzen elkaar in een gelaagdheid, oneindig in wording.

De schilderijen van de kunstenaars samen zijn niet voltooid. Sommige bevonden zich in een beginfase, andere waren verder gevorderd, toen Claudia er afgelopen jaar verder aan werkte.
De schilderijen zijn laag voor laag opgebouwd door de afwisseling van olieverf en emulsie-verf.
In dezelfde transparante techniek heeft Claudia geschilderd aan Marcel en Judith en de drie Gratiën.
De hand van Gerard schijnt door de nieuwe lagen heen. Dat geldt ook voor zijn zelfportret.
Claudia heeft het op paneel gereproduceerd en er op geschilderd; zelfportret wordt portret.
Het schilderij Venussen is onaangeroerd. De tussenfase waarin het verkeert, maakt het schilderen van Gerard en Claudia zichtbaar en voelbaar.


Claudia van der Linde (1963,  Etten- Leur) studeerde aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch  (1981-1985) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam (1985-1987.
www.claudiavanderlinde.nl    


 .