Concert ‘Hoorn, Harp en Historie’ door Stefan Blonk en Marjan de Haer

StefanMarjan sepia

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 10 april vindt er een concert plaats van Charmante muziek op originele, oude instrumenten.
Tijdens dit concert vertellen Stefan Blonk (hoorn) en Marjan de Haer (harp) niet alleen over de geschiedenis van deze combinatie, ze spelen vooral mooie muziek op originele, oude instrumenten die hiervoor geschreven is. Zowel originele composities van Duvernoy en tijdgenoten als bewerkingen van Strauss, Saint-Saëns en Ravel. 

 

De lange historie van de hoorn en de harp
De hoorn, eerst als primitief signaal instrument, en de harp als begeleider van de oude minstrelen. Pas in de 19e eeuw komen ze samen door de Franse hoornist Duvernoy. Hij was verliefd op een harpiste en zag door zijn kwaliteiten als hoornist en componist zijn kans schoon haar het hof te maken. Al gauw ontstonden er meer stukken voor deze charmante combinatie. De zangerige natuurhoorn met zijn vele kleuren bleek verrassend goed te passen bij het compleet andere toonpallet van de harp.

Accent op de natuurhoorn
Al tijdens zijn conservatoriumtijd combineerde Stefan Blonk het spelen van de moderne ventielhoorn met de natuurhoorn. Zijn  1e hoorn orkestbaan bij Het Gelders Orkest in Arnhem heeft hij vele jaren gecombineerd met het Orkest van de 18e Eeuw. Sinds 2013 is hij meer het accent op het natuurhoorn spelen gaan leggen. Behalve in het Orkest van de 18e Eeuw speelt Stefan als solist of kamermuziekspeler in binnen- en buitenlandse ensembles. Tevens geeft hij les op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle.

Harp muziek met de natuurlijke klank van toen
Marjan de Haer: ‘Door op een harp te spelen waarvoor de componist het werk bedoeld heeft, komt de muziek van nature tot leven. De passie om dit te bereiken heeft geleid tot een bijzondere verzameling van originele- en replica harpen. Op deze unieke harpen speel ik kamermuziek uit de periodes waarin de harp is gebouwd van o.a. Debussy, Ravel, Bochsa, Duvernoy, Neukomm, Jadin, Strauss en Nadermann’.
Marjan studeerde aan de conservatoria van Tilburg, Maastricht en Arnhem. Al tijdens haar studie speelde ze in verschillende professionele orkesten, waarna zij zich specialiseerde in authentieke, vooral Erard harpen. Afgelopen jaren mocht Marjan als soliste optreden tijdens concerten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

 

Zondag 10 april 2016 in de Garnizoenskerk van Ravenstein, aanvang 15.30 uur. Entree 10 euro, jeugd tot 18 jaar gratis. Vriendenpas geldig.

Reservering is mogelijk via e-mail: secretariscultuurravenstein@gmail.com