Academie Renshof met werk, geïnspireerd door Jeroen Bosch

Hanny van den Heuvel - Quat Ey Quat Kieken  100 x 80 olieverf op doek 

 

 

 

 

 

 

Expositie ‘De fantasie voorbij’.

Van 21 mei t/m 3 juli in het Raadhuis van Ravenstein

 

Deze expositie van leerlingen van Academie Renshof, toont een verzameling werken geschilderd “in de stijl van” of “geïnspireerd door” Jeroen Bosch. Een prachtig iconografisch en kleurrijk palet te zien van 21 mei t/m 3 juli in het Raadhuis van Ravenstein. Stuk voor stuk onmiskenbaar schilderijen van de 21e eeuw. Met een eigen interpretatie van de actuele wereld zoals Jeroen Bosch dat deed op het scheidingsvlak van de late middeleeuwen en de renaissance.

 

‘De fantasie voorbij’

De fantasie voorbij

Zo zou je het werk van Jheronymus Bosch (1450-1516) kunnen karakteriseren. Op het eerste gezicht met een onvoorstelbare fantasie geschilderd. Bij bestudering is het niet zomaar fantasie alleen, alles blijkt een doel te hebben, een symbolische betekenis te dragen.

 

In deze expositie heeft iedere schilder op geheel eigen wijze een interpretatie gegeven van een actueel onderwerp. Hierin is telkens weer de reflectie met wat Bosch met zijn werk bedoeld kan hebben. Opvallend is dat bij vrijwel alle schilderijen die ontstonden het maatschappijkritische, dat Jeroen Bosch in grote mate verwerkte, ook bij de totstandkoming van deze schilderijen een grote rol speelt. Vraagstukken waar veel mensen zich zorgen of boos over maken komen aan de orde. Het milieu, het grote geld circuit, de controle van de staat over het individu en het in de gaten houden dat daar bij hoort. Allerlei elementen uit de schilderijen van Bosch zijn herkenbaar en verwerkt in nieuwe composities aangevuld met fantasierijke elementen. Ook deze schilderijen kun je karakteriseren als “de fantasie voorbij”, schilderijen met een eigen uniek verhaal. Bijzonder zijn de drieluiken die gezamenlijk zijn vervaardigd.

 

Deze expositie laat een verrassende verzameling van schilderijen zien. Interessant zeker, maar ook technisch knap geschilderd. Academie Renshof is een privéschool die zich voornamelijk richt op traditionele schildertechnieken in olieverf en heeft vestigingen in Nijmegen, Utrecht en Zwolle.

 

Tegelijkertijd zijn in de vitrines beelden in hout en steen te zien van de cursisten van Atelier Creapoelka uit Ravenstein/Demen.

 

Van 21 mei t/m 3 juli 2016 in het Raadhuis van Ravenstein (St. Luciastraat 2). De toegang is gratis. Openingstijden: di-za 10-16.30 uur; zo 11-16 uur.