Poëziewandelroute Ravenstein – “Grenzen”

foto poezie 2017

Vestingstad Ravenstein ligt aan de Maas op de grens van Brabant en Gelderland en was in zijn geschiedenis deel van vele grensschermutselingen. Ravenstein is ook onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Een uniek militair verdedigingssyteem, waarin gebieden onder water worden gezet om de vijand buiten te houden. De Zuiderwaterlinie is echter niet alleen een militaire grens, maar markeert ook de cultuurhistorische grens tussen 'noord' en 'zuid', 'harde' en 'zachte g'. Een grens trek je om het eigene te beschermen, om het ongewenste buiten te sluiten. Maar grenzen kun je ook verleggen, je kan er tegen aan lopen, je kan op de grens balanceren. Met het thema 'Grenzen' voor de 22e poëziewandelroute heeft Stichting Cultuur Ravenstein aansluiting gezocht bij het thema van het Zuiderwaterlinie theaterfestival, dat op 8 en 9 april in diverse Brabantse vestingsteden plaats vond. Voor de optredens in Ravenstein en Megen was journaliste en dichter Eric Alink uitgenodigd om teksten te schrijven als startpunt voor diverse performances. Als inspiratiebron voor deze teksten dienden persoonlijke levensverhalen van vluchtelingen en streekbewoners, over hun ervaring met grenzen. Eric heeft deze teksten op ons verzoek bewerkt tot de gedichten die nu zijn opgenomen in onze poëziewandelroute. De route is compleet gemaakt met enkele gedichten van de hand van de dichter Simon Dermijn, woonachtig in Maren Kessel. 

Nieuwsgierig geworden? Vanaf 16 mei kunt u de nieuwe poëzie-wandelroute 2017-2018 kopen bij het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein en de VVV in Oss.

N.b. Er is ook een poëziefietsroute  door de kernen van de voormalige gemeente Ravenstein. Deze fietsroute gaat langs gedichten met het thema 'Wass ich noch zu sagen haette'  en bevat prachtige gedichten van o.a. Ester Naomi Perquin, Bart Moeyaert en Rogi Wieg. Deze fietsroute (editie 2016-2017) blijft vooralsnog in gebruik en is eveneens te koop via het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein  en de VVV in Oss.

Eric Alink 

Locatie Bastion Oranje Den Bosch

 

 “Ik had vrijwel elke stoeptegel of straat kunnen kiezen als geschikte locatie, maar dit is wel één van mijn favoriete plekken; het markeert een grens. Ik hou ervan om de grenzen  op te zoeken.

 

 

 

 

 

(foto: Marieke Viergever)

 

Eric Alink  is geboren in Den Bosch, waar hij ook woont en werkt. Hij studeerde Nederlands MO-A en journalistiek. Als freelancer schreef hij voor met name de Volkskrant. Vanaf eind jaren tachtig was hij als redacteur hoofdzakelijk aan culturele initiatieven verbonden, waaronder Theater Bis, Theaterfestival Boulevard en Uit-magazine. Als zelfstandig journalist en schrijver werkt hij vanaf 1996 voor media, overheden, non-profitorganisaties en bedrijfsleven. Sinds 2003 maakt hij deel uit van De Zoldermannen, een creatieve werkgemeenschap aan de Walpoort in de Bossche binnenstad. 

In mei 2010 heeft het College van B&W van ’s-Hertogenbosch de functie van stadschroniqueur ingesteld. Hiervoor is de Bossche journalist en tekstschrijver Eric Alink gevraagd – die zonder aarzeling 'ja' zei. In mei 2012 heeft het College zijn functie voor vijf jaar verlengd.

Simon Dermijn woont sinds enkele jaren in Maren Kessel. Is dichter en was de oprichter van het poëzienetwerk Kopwit in Zutphen e.o. Hij was betrokken bij diverse publicaties en bundels waarin de resultaten van deze projecten werden gepresenteerd. Hij publiceerde onder andere de publicatie Poëzie & Beelden waar bekende Nederlandse en lokale Zutphense dichters gedichten schreven bij beelden in Zutphen.
Na zijn vertrek uit Gelderland streek hij neer in Noord-Brabant waar hij nu deel uit maakt van het dichtersnetwerk Poëzie Podium Oss (PPO) en van het dichterscollectief Dichtersbent.
Hij was in Zutphen de initiator van het poëzienetwerk Kopwit en organiseerde samen met anderen vele jaren poëzie avonden. Samen met andere dichters, musici, beeldend kunstenaars, galeries en andere organisaties organiseerde hij projecten waar gezocht werd naar de mogelijkheden poëzie en andere kunsten samen te brengen. Hij nam het initiatief tot de bijzondere poëzie-uitgave Poëzie & Beelden in Zutphen. Speciaal voor deze uitgave schreven bekende en minder bekende Nederlandse dichters hun gedichten aan de hand van beelden in Zutphen.