Ilona Heimann en Edward Aghina

In het Raadhuis te Ravenstein is van zaterdag 25 mei t/m zondag 16 juni een dubbelexpositie te zien met werk van porseleinschilder Ilona Heimann en fotograaf Edward Aghina. Beide kunstenaars hebben op diverse plaatsen “in den lande” geëxposeerd en zullen ook in Ravenstein de bezoekers verrassen met hun bijzondere werk.

ilona 6Ilona Heimann(Eindhoven)maakte zo’n 15 jaar geleden kennis met het beschilderen van porselein. Het sprak haar zozeer aan dat zij lessen ging volgen om de grondbeginselen te leren. Na anderhalf jaar was de tijd gekomen om zelfstandig verder te gaan en een eigen stijl te ontwikkelen waarbij Art Deco en het Hollands Plateel haar grote inspirators werden. Haar stijl wordt vooral bepaald door sterke contouren en heldere kleuren. Het motief wordt met een kroontjespen en zwarte tekenverf op het porselein getekend en ingebrand waarna de kleuren met penseel dun worden ingeschilderd. Haar manier van werken vraagt veel geduld omdat de kleuren via dunne lagen, met steeds een tussenbrand van 800 graden moeten worden ingebrand. Vaak zijn er 4 lagen nodig om de gewenste diepte in de kleuren te krijgen. Op dit moment wisselt Ilona haar kleurige werk af met een totaal andere stijl, te weten KRASWERK. Inplaats van het motief op het porselein te schilderen wordt het motief eruit gekrast, iets wat veel concentratie vraagt omdat het niet te corrigeren is. Na de eerste brand van 800 graden krijgt het geheel een laag van IRIS-LUSTER en wordt weer gebrand. Als het uit de oven komt is het de afwisseling van het matte wit en de luster die het porselein een bijzondere uitstraling geeft. Naast ander werk exposeert zij in het Raadhuis voor het eerst haar “kraswerk”.

 

aghina2
Edward Aghina (Ravenstein) volgde zijn opleiding aan de Akademie Industriële Vormgeving, richting Product Presentatie (2D vormgeving). Na eerst als fotograaf werkzaam te zijn geweest, was hij bij Organon in de verpakkings ontwerpstudio werkzaam. Als parttime fotografiedocent gaf hij les aan de Akademie Industriele Vormgeving (de latere Design Academy) en had daarnaast een eigen bedrijf voor industriële en publiteitsfotografie. Bij zijn vrije fotografie in kleur is het duidelijk dat de invloed van zijn opleiding als grafische vormgever de nodige sporen heeft achter gelaten. Ook over de grenzen was Edward Aghina actief in zijn vak. In Australië was hij leraar aan het Canberra Institute of Technology, School of Applied Design, richting professionele Fotografie. En aan de University of Canberra, Faculty of Environmental Design, richting Graphic Design (Verpakking ontwerpen en product grafiek). Zijn huidige richting is de vrije fotografie (analoog, zwart-wit); de nu al bijna antieke donkere kamer is helemaal klaar voor gebruik.  Edward Aghina heeft intussen in Ravenstein ook bij herhaling zijn vakmanschap laten zien. Op dit moment worden in het Museum voor Vlakglas- en Emaillekunst dertig verlichte metershoge fotopanelen getoond van de glas-in-loodramen van kerken in Noord-Oost-Brabant. Een zeer bijzonder project waarvoor de foto’s zijn genomen en bewerkt door Edward Aghina. Op de expositie in het Raadhuis zijn foto’s te zien in analoge kleuren en zwart/wit opnamen.

De expositie is te zien in het Raadhuis te Ravenstein (St. Luciastraat 2), vanaf zaterdag 25 mei t/m zondag 16 juni 2013. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00-16.30 uur en zondag van 11.00-16.00 uur.