‘l’Histoire du Sax’

Een prachtige muzikale vertelling – op zondag 12 april, 15.30 uur in de Garnizoenskerk te Ravenstein

Andreas van Zoelen, saxofoon – Martien Maas, piano

image003L'Histoire du Sax is een muzikale reis door het verleden! Geen ander instrument heeft in korte tijd zulke grote veranderingen doorgemaakt. Oorspronkelijk gedacht als onderdeel van het symfonieorkest, met de lyriek van een viool en de intensiteit van een blaasinstrument, veranderde de hele constructie van het instrument toen jazzmusici het instrument ‘ontdekten’ aan het begin van de twintigste eeuw. De instrumenten die tegenwoordig geproduceerd worden hebben eigenlijk niets meer te maken met het oorspronkelijke ‘saxofoongeluid’ dat Adolphe Sax in gedachten had.

Andreas van Zoelen verzamelde in de loop van de jaren meer dan 60 oude saxofoons. Zo bezit hij o.a. verschillende instrumenten uit de 19e eeuw van fabrikanten als Gautrot en Buffet-Crampon, enkele hooggestemde instrumenten, een zgn. Tárogató, een kruisvorm tussen saxofoon en klarinet, een ophicleïde (de ‘voorloper’ van de saxofoon) en natuurlijk verschillende instrumenten uit het atelier van de familie Sax zelf! In opdracht van hem werden deze instrumenten met veel vakmanschap in hun oorspronkelijk staat terug gebracht. Daarbij zocht van Zoelen geschreven muziek uit alle fases uit de ontstaansgeschiedenis – het oudste werk in de collectie is een exemplaar van de méthode complète et raisonnée van Kastner (het eerste pedagogische werk voor saxofoon) uit 1845, toen er nog maar een handjevol daadwerkelijke saxofoons bestonden!

Histoire du saxVan Zoelen stelde met pianist Martien Maas een aangenaam en interessant programma samen dat een goed beeld geeft van de diverse fases die het instrument in haar groei heeft doorlopen; van Thema met variaties uit 1845 naar de impressionistische klanken uit het begin van de 20e eeuw. Via de Roaring Twenties met haar charmante salonmuziek naar de kleurrijke muziek uit de jaren ‘50, tot de nieuwste muziek voor saxofoon! Al deze momenten uit de muziekgeschiedenis passeren tijdens het recital van het duo van Zoelen-Maas de revue. De stukken worden steeds op ‘bijpassende’ saxofoons gespeeld zodat het concert een mooi beeld geeft hoe e.e.a. heeft geklonken.

 

 

.

‘.

http://vanzoelen.eu/histoirened.htm