Kamerkoor Capella Brabant zingt in de St Luciakerk

CapBra-2013- 15

‘Gregoriaans als hoorbaar verleden in het heden’

 

Kamerkoor Capella Brabant brengt ‘LUX AETERNA’ in de St. Luciakerk van Ravenstein

 

Op zondag 28 juni zingt Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg en met Klaas Hoek op harmonium in de St. Luciakerk van Ravenstein. Dit concert valt onder verantwoordelijkheid van het Nederlands Gregoriaans Festival, in de programmering van Brabants VolKoren, een project van Stichting Babel.

Capella Brabant is niet alleen bijzonder vanwege haar uitzonderlijke koorklank. Ook de keuzes die gemaakt worden vallen op. Dirigent Marc Versteeg zegt hierover: "Wat wij de bezoekers van onze concerten willen bieden, is met andere ogen en oren kijken en luisteren naar muziek, waardoor het ontstaan van die muziek breder belicht wordt en meer kleurschakeringen krijgt." Onder zijn bezielende leiding werkt het koor voortdurend aan een authentieke uitvoering van concerten waarbij de zuiverheid, de timing, de nuances en de grote transparantie in de diverse uitvoeringen geroemd worden.

Het programma opent met de Gregoriaanse introitus Requiem aeternam. Daarna klinken werken, gebaseerd op bekende Gregoriaanse gezangen, zoals Lux Aeterna van Morton Lauridsen, Messe de Requiem van Jehan Alain, Quatre motets sur des thèmes grégoriens van Maurice Duruflé en Ave Maria van Gabriël Fauré.

LUX AETERNA (Het eeuwig licht)

‘Oh oor o hoor’ – klinkerrijm en een ritmisch spel met de letter ‘h’. De gebiedende wijs klinkt innemend door de uitroep van verwondering met ‘oh’ en in de herhaling een bevestigend ‘o’. Het indringende verzoek om te luisteren is zo verleidelijk dat je vurig gaat verlangen naar muziek. De prachtige dichtregel ‘oh oor o hoor’ van Lucebert is een terecht motto en uitdagende lokroep van de concertserie Brabants VolKoren. Er valt dan ook veel moois te beluisteren in dit programma.

Gregoriaans is een tweede invalshoek in de selectie van de muziekstukken. Dit aloude erfgoed van de christelijke beschaving is een van de belangrijkste pijlers van de Europese muziekcultuur. De oorspronkelijke eenstemmige melodieën klinken hier als verbannen inspiratiebron en voedingsbodem voor meerstemmigheid. Met werken van componisten uit vervlogen Romantiek tot springlevende toonkunst. Gregoriaans als hoorbaar verleden in het heden.

 

Zondag 28 juni , St. Luciakerk Ravenstein (St. Luciastraat 1). Aanvang concert 15.00 uur.
Kaartverkoop à 10 euro bij het Toeristisch Informatiecentrum in het Raadhuis t.o. de St. Luciakerk vanaf 14.30 uur.
Vriendenpas Stichting Cultuur Ravenstein geldig.
Dit concert  is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Cultuur Ravenstein