Expositie Gerd Renshof met ‘Magisch realisme en oude folianten’

Gerd Renshof - Nacht in Laon 64 x 100   

'Stillevens en architectuurschilderijen in zacht licht'. Van 9 juli t/m 21 augustus exposeert autodidact schilder Gerd Renshof in het raadhuis van Ravenstein zijn stillevens en architectuurschilderijen ‘in zacht licht’. Magisch-realistische architectuur en stillevens zijn de meest geliefde onderwerpen die Renshof (1959) op doek vastlegt. Zijn manier van schilderen is gebaseerd op technieken uit de 17e eeuw, waardoor zijn schilderijen een bijzondere uitstraling hebben. Vaak zijn boeken het hoofdmotief en is hij de enige kunstenaar ter wereld met deze specialisatie in olieverf. Renshof heeft een grote verzameling opgebouwd van boeken tot vier eeuwen oud. Het leven dat ze geleid hebben geeft hem genoeg inspiratie.

Gerd Renshof combi 2

Al jong begon Renshof met tekenen en schilderen en besloot op zijn vijftiende dat hij kunstenaar wilde worden. Na zijn havo diploma met tekenen als examenvak, kwam hij op de kunstacademie in 's-Hertogenbosch terecht. Omdat zijn belangstelling primair naar realistische schilderkunst uitging, werd hij na een jaar van de opleiding verwijderd. Renshof experimenteerde  met diverse olieverftechnieken en illustreerde enkele boeken. Vervolgens raakte hij onder de indruk van de magisch-realistische stillevens van Raoul Hynckes, die hem een idee gaven hoe een stilleven heel anders kon worden uitgebeeld.

Na de stillevens richtte Renshof zich op naakten met abstracte vormen. Realisme en abstractie  werden als het ware gescheiden en weer samengevoegd. De abstracte  vormen groeiden uit tot architecturale vormen. Vandaar werd de stap naar magisch-realistische architectuur gezet. Renshof schildert vaak gebouwen of balustrades in sneeuw of water, trappen komen in bijna al zijn schilderijen voor. Licht is voor hem bijzonder belangrijk, het licht van Jan Weissenbruch en Cornelis Springer heeft hem erg geïnspireerd. De laatste jaren richt hij zich steeds meer op de zachtheid van licht. Nachtelijke straatjes met hier en daar een lamp laten dat goed zien. Tijdens deze expositie worden zowel stillevens als architectuurschilderijen getoond.

 

Gerd Renshof heeft zijn eigen schilderschool in Nijmegen waar hij lesgeeft in de 17e eeuwse schildertechnieken. Zijn boekstillevens zijn als poster of kaart wereldwijd te koop en zijn schilderijen bevinden zich in diverse collecties in binnen- en buitenland.

 

Van 9 juli t/m 21 augustus 2016 in het Raadhuis van Ravenstein (St. Luciastraat 2). De toegang is gratis. Openingstijden: di-za 10-16.30 uur; zo 11-16 uur.