Expositie glaskunstenaar Paul Spannenberg en fotografe Ans Jacobs

spannenbergjacobs     


In het weekend van 22/23 en 29/30 oktober exposeren glaskunstenaar Paul Spannenberg en fotografe Ans Jacobs in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Op zaterdag 22 oktober vindt de opening plaats om 15.00 uur, waarbij iedereen welkom is. Op de overige dagen is de kerk open van 11-17.00 uur.  

 

Paul Spannenberg: fascinatie voor glas

‘Mijn belangstelling in de vormgeving gaat vooral uit naar de optische werking van het glas. Verschillen in dik en dun en de tegenstelling van binnen- en buitenvorm. Het vormgebruik is daarentegen eenvoudig: simpele kom- en bolvormen zijn vaak het uitgangspunt van mijn werk.

spannenberg250

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door het glas. Ik kan mij herinneren dat er bij ons thuis zo'n blank bolvaasje van Copier stond. Draaiend in het licht vroeg ik me toen al af hoe die belletjes er zo regelmatig in kwamen. Na mijn studie aan de Vrije Academie in Den Haag ontwierp ik meubels en accessoires tot ik in 1983 ging werken aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Pas veel later volgde ik workshops in glasblazen bij Bibi Smit, Yvon Trossèl en Richard Price in Amsterdam. Toen ik de blaaspijp echter eenmaal vasthield, wilde ik 'm niet meer loslaten. Mijn voorliefde voor het materiaal en mijn ervaringen aan de Vrije Academie waren voor mij de ideale combinatie om mij te uiten.

In 2002 vroeg het toenmalige Glascentrum Leerdam naar glasblazers en sindsdien ben ik eens per week te vinden in de Glasblazerij. Daarnaast ben ik werkzaam aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem waar ik studenten begeleid in het gebruik van de digitale media’.

 

Ans Jacobs: voorliefde voor details

Ans Jacobs laat haar krachtige zwart-wit foto’s zien, waarbij contrast, vorm en textuur de belangrijkste componenten zijn. Daarnaast maken kleurenfoto’s een belangrijk deel uit van haar werk. De laatste tijd experimenteert zij met bewerkingen.

la-defense-ans-jacobs 

Onderwerpen die haar na aan het hart liggen zijn mensen en bloemen. Ook fotografeert zij graag architectuur en abstract, vaak geïnspireerd door de natuur. Tijdens reizen richt zij haar aandacht op het vangen van de geest van een land en zijn volk. Bij mensen, waar de ogen de spiegels van de ziel zijn, probeert zij de focus dan ook te leggen op de ogen; dat zijn dan de treffende kenmerken van die foto. In het verlengde daarvan richt Ans zich bij het maken van bloemenfoto’s op het hart van de bloem.

    

Zaterdag/zondag 22/23 en 29/30 oktober, Garnizoenskerk Ravenstein (Servetstraat 1)

Openingstijden zijn van 11.00 -17.00 uur. Gratis toegang.