Expositie beelden van Ton Kersten – ‘In den beginne schiep de mens zich een God’

tkersten02

Op vrij/zat/zo 20/21/22 en 27/28/29 januari exposeert kunstenaar Ton Kersten zijn beelden onder de titel ‘In den beginne schiep de mens zich een God’ in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Op zondag 22 januari 15.00 uur vindt de opening plaats met een inleiding van Jos Verschaeren, collega-kunstenaar en bestuurslid Stichting Cultuur Ravenstein. Iedereen is hierbij van harte welkom.

 

In den beginne schiep de mens zich een God’

Ton Kersten (1952) heeft zijn expositie ‘In den beginne schiep de mens zich een God’ genoemd. Hij toont hierin een aantal beelden, geïnspireerd door het verschijnsel God en de daaruit voortvloeiende religie. Hij zegt daarover: ‘Waar mensen zijn, ontstaat dit verschijnsel spontaan. De aarde is bezaaid met religies, met elk hun eigen godsbeeld, met elk hun eigen antwoord op existentiële vragen, met elk hun eigen verschijningsvorm, met elk hun eigen gebruiken en met elk hun eigen gelijk’. Vanuit zijn katholieke cultuur levert Kersten commentaar op dit verschijnsel met ernst en humor en met verwijzingen naar primitieve culturen en grote godsdiensten; naar gebruiken en misbruiken en naar symbolen en rituelen.

tkerstenindenbeginne-13

Gaandeweg het werkproces komt Ton Kersten De Venus van Willendorf tegen, een 23.000 jaar oud beeldje van steen. Een figuur met krulletjes, dikke billen, borsten en buik. Vruchtbaarheidsbeeldje wordt gezegd, maar was dit niet het beeld van God dat de kunstenaar, die het toen maakte, voor ogen had? ‘Moeten we het eigenlijk over God de Moeder hebben in plaats van over God de Vader?’ vraagt Kersten zich af. Hij heeft voor Haar in elk geval een aantal tabernakels gemaakt. De beelden zijn spelenderwijs ontstaan uit diverse materialen en gevonden objecten. Ze bevatten vaak verwijzingen naar het uiterlijk vertoon dat bij Katholieken hoort. De expositie heeft een sacrale sfeer. Bij de uitvoering van de beelden heeft zijn vrouw Elly een belangrijke bijdrage geleverd.

 

Vrij/zat/zo 20/21/22 en 27/28/29 januari in de Garnizoenskerk van Ravenstein (Servetstraat 1). De kerk is open van 11 tot 17 uur, gratis toegang.