22/23 en 29/30 april: Expositie beelden en schilderijen

EduardenNellie6

Kunstenaars Eduard Gerrits en Nellie de Mulder exposeren beelden en schilderijen tijdens het weekend van 22/23 en 29/30 april in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Beide kunstenaars zijn elke dag van 11 tot 17 uur aanwezig om hun werk persoonlijk toe te lichten.

 

Eduard Gerrits
EduardenNellie1

Eduard (1952) heeft na zijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg een bewuste keuze gemaakt voor het onderwijs en heeft gewerkt op de scholen in Stevensbeek, Nijmegen, Druten en als laatste op het Roc Rivor in Tiel als coördinator. Naast zijn werk is hij altijd bezig geweest met schilderen of met het maken van beelden, meestal in klei. Na het stoppen met zijn schoolwerkzaamheden is Eduard fulltime bezig gegaan met het vervaardigen van plastieken waarbij klei het hoofd bestanddeel is.

In zijn werken staat de mens centraal. De beelden die ontstaan variëren van heel ingetogen tot zeer expressief. Klei is het hoofdbestanddeel maar soms worden ook andere materialen toegevoegd zoals hout gasbeton en marmer. Deze materialen hebben voor Eduard een persoonlijke betekenis. Zo staat hout voor de familie, gasbeton voor de maatschappij en hardsteen voor erfelijke belasting. De meestal ingetogen keramische mensbeelden zijn niet alleen mooi maar krijgen door het toevoegen van meerdere materialen een extra dimensie. Achter ieder beeld zit een verhaal maar Eduard nodigt de kijker uit op zoek te gaan naar een eigen associatie.

Naast de samengestelde en meer realistische beelden maakt Eduard ook koppen die door hun expressiviteit vragen oproepen. Deze koppen zijn een tegenhanger van het realistische werk waarbij Eduard probeert de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. Eduard heeft zich bij het maken van deze koppen een tijdslimiet gesteld. Het gaat hier niet meer om een zo realistisch mogelijk beeld te maken maar juist om hiervan los te komen en de spontane expressieve toets van het maakproces te laten zien.

 

Nellie De Mulder
EduardenNellie3

In haar schilderwerk laat ze zich inspireren door “tekens” uit  haar directe dagelijkse omgeving. Zo kan ze geboeid raken door oude schriftsymbolen, reparatielijnen op een wegdek, de schoonheid van het verval of het spel van schaduwlijnen. Ze registreert wat groeit en bloeit in de uiterwaarden (achtertuin) en gebruikt elementen uit het landschap als vertrekpunt voor haar werk. Herkenbare elementen worden omgezet in nieuwe beelden en in een andere context geplaatst. Zo ontstaat er tijdens het werkproces een nieuwe werkelijkheid die deels gebaseerd is op intuïtie.

Materie speelt een belangrijke rol in haar werk. Het laat een tastbare verhouding met het werk toe en maakt het scheppingsproces zichtbaar. Voor een groot deel laat ze zich tijdens het schilderproces leiden door het toeval en het experiment. Zo kan het gebeuren dat oorspronkelijke ”tekens” worden uitvergroot en geaccentueerd om daarna weer geheel of gedeeltelijk te verdwijnen in de materie. Omdat er nooit een vooropgezet plan aan haar werk ten grondslag ligt kent haar werk een verrassende vanzelfsprekendheid en puurheid.

Door het samengaan van materie (in meestal ingetogen aardse kleuren) en experiment ontstaat werk met een persoonlijke beeldtaal. Werk waarin de sporen van wording, van tijd en aantasting overeind blijven. Werk dat ruimte laat voor de verbeelding en daardoor steeds weer nieuwe betekenis krijgt binnen het referentiekader van de kijker.

Nellie studeerde (1993 tot 1997) Monumentale Kunst (dagopleiding) aan de Akademie voor Beeldende Kunsten AKI te Enschede (nu ArTEZ Hogeschool).