Expositie Sonja Bouwkamp & Eefje Bouwkamp

‘Voorbij de werkelijkheid’

expo_Sonja_Eefje_Bouwkamp_1

Van 25 t/m 28 mei exposeren Sonja & Eefje Bouwkamp (moeder en dochter) in de Garnizoenskerk van Ravenstein. De officiële opening is op 25 mei (Hemelvaart) om 15.00 uur en wordt ingeleid door de Drutense kunstenaar Theo Tomassen. De muzikale omlijsting is in handen van Maurits en Noa van den Berg (vader en dochter). Op alle dagen is de expositie vrij toegankelijk van 11 tot 17 uur.

Sonja Bouwkamp – Schilderijen
In de schilderijen van Sonja blijkt haar liefde voor mensen en voor de natuur een haast onuitputtelijke bron van inspiratie. Daarbij gaat zij meestal uit van de werkelijkheid, omdat juist het gewone van het alledaagse voor haar zo bijzonder is. Zodra een onderwerp haar intrigeert en persoonlijk raakt probeert zij het wezen daarvan te vangen in een losse, kleurrijke en expressieve stijl. In haar manier van werken is zij voortdurend op zoek naar precies dat moment waarop dynamiek en verstilling elkaar raken.
Sonja Bouwkamp volgde een opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem en aan de Koninklijke Academie in Den Haag, waar zij Cum Laude afstudeerde. Daarna gaf zij enige jaren tekenles aan middelbare scholen. In 1995 is zij gaan schilderen, aanvankelijk alleen in olieverf, later ook met acrylverf. Het is een uitdaging om dit te combineren met haar drukke baan als psychotherapeut en opleider en het leven als moeder van vier dochters en oma van vijf kleinzonen.

Sonja nam deel aan groepsexposities o.a. in de Eusebiuskerk in Arnhem, de Stevenskerk in Nijmegen (georganiseerd door Amnesty International), in Vidi Reo te Ravenstein, De Bogaard in Druten en De Mariënburg in Arnhem, waar zij de publieksprijs kreeg uitgereikt. Haar werk was enkele maanden te zien in Huize Maasland te Herpen met een interview door omroep Walraven. In 2014 had zij een solotentoonstelling in het Garnizoenskerkje te Ravenstein.


Eefje Bouwkamp – Collages
Eefje volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Zij beschouwt haar werk als geconstrueerde kopieën van de werkelijkheid, een zorgvuldig uit stukken papier opgebouwde imaginaire wereld waarin zij zich op meerdere manieren uitspreekt. Schijnbare harmonie van symmetrie, de authenticiteit van de natuur en het menselijk verlangen naar een arcadisch landschap spelen hierin een belangrijke rol.
Het werkproces betreft een zoektocht, een weg van passen en meten, en eindeloos veel denken over-, en kijken naar haar werk. Het zogenaamde ‘tussengebied’ is hetgeen haar het meest weet te boeien; dat wat balanceert tussen droom en werkelijkheid, tussen hemel en hel, tussen natuur en cultuur. De spanning tussen deze voor haar vaak ongrijpbare aspecten vormt het startpunt van een nieuw werk. Eefje’s voorkeur om te werken op groot formaat eist niet alleen een technische begaafdheid, maar ook vele maanden noeste arbeid.

Eefje heeft in binnen en buitenland al veel geëxposeerd. Een kleine greep:
Galerie Bart – Amsterdam/Nijmegen, Photoville – New York, Galerie Sophie Maree – Den Haag/KunstRAI Amsterdam, Galerie SIRIUS – Tokyo, Galerie Deelen Art – Rotterdam. Haar werk is door enkele grote instanties en verzamelaars aangekocht.

Een overzicht van haar werk vindt u op haar site: eefjebouwkamp.tumblr.com