Expositie Kunst- en Ambachtsgilde Ravenstein – 20 juli t/m 20 augustus

Meesterschap in het Land van Ravenstein

KARcombi

Met een intrigerende expositie presenteert het Kunst- & Ambachtsgilde (KAR) zich voor het eerst aan het grote publiek . In de Garnizoenskerk vind je tussen de moderne banieren foto's en werk van de 17 leden, die variëren van goudsmid tot beeldend kunstenaar, van architect tot glaskunstenaar, van klokkenmaker tot componist. De feestelijke opening is zondag 23 juli om 15.00 uur met muziek, performance en bier van onze eigen stadsbrouwerij Wilskracht.

Op de tussenliggende data is de expositie te bezichtigen van do t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens Culturele Zondag 20 augustus zal Mark van Platen, componist en musicus uit Ravenstein, bij de afsluiting van deze tentoonstelling een tipje van de sluier oplichten en het begin van het volkslied van de ‘Vrijstaat Ravenstein’ laten horen!

KARcombi2

Wat de KAR-leden bindt is een creatieve energie en het talent en vermogen om iets uit niets te maken. En ze hebben een ambachtelijke wijze van werken gemeen.  De leden maken maatwerk, met kunde, zorg en precisie. Ze willen de kwaliteit van het scheppende werk van de creatieve ambachten hoog houden.

Door de industriële revolutie en de informatisering zijn gildes langzaamaan verdwenen: massaproductie werd de norm. Maar met het Kunst- & Ambachtsgilde in Ravenstein is het oude idee van het gilde nieuw leven ingeblazen door een groep kunstzinnige en ambachtelijke ondernemers uit de oude vestingstad.

 

De unieke geschiedenis, cultuur en ruimte van Ravenstein zijn daarbij een bron van energie en inspiratie. Ravenstein heeft een bijzondere geschiedenis als soeverein land, als vrijstaat in vreemd, vaak vijandig gebied. Mensen van alle rangen en standen, en belangrijker, van alle godsdiensten, die elders bedreigd werden, mochten zich hier vrij vestigen en vrij werken. Ze werden beschermd. Daardoor was de vrijstaat Ravenstein door de eeuwen heen altijd een goede voedingsbodem voor creativiteit en exclusieve maakindustrie. Tijden veranderen, maar in het hart blijft Ravenstein een vrijstaat, met een bloeiende cultuur van creativiteit en hoogstaand ambacht. Deze exposities laat dat zien!

 

Te zien van 20 juli t/m 20 augustus – donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur in de Garnizoenskerk  Ravenstein (Servetstraat 1). Gratis toegang.