“Coördinaten”, Australisch- Nederlands samenwerkingsproject van kunstenaars Gera Woltjer en Jos Verschaeren

Jos en Gera

De expositie wordt op vrijdag 29 december om 20.00 uur geopend door de Honorair Consul van Nederland in Perth, West-Australië, Mr Arnold Stroobach.

Op 4 januari zal het saxofoonkwartet "An, Dré, Rie & Jeu" een informeel optreden verzorgen in de Garnizoenskerk; aanvang 20.00 uur. Het kwartet speelt geen Weense Walsen, maar wel een variatie aan stukken uit films, jazz en popmuziek.

 

Tijdens deze expositie wordt de Garnizoenskerk omgevormd tot een verbindingsplek in een locatie-specifieke installatie met lichtprojecties, zowel statische als bewegende, die niet alleen teruggaan in de tijd maar ook het heden laten zien.

 

Beeldend kunstenaars Gera Woltjer (Perth, Australië) en Jos Verschaeren (Neerloon, Nederland) leerden elkaar 30 jaar geleden kennen op de grafiekbeurs in het Duitse Borken, deelden geruime tijd een atelier in het Spijkerkwartier in Arnhem en bleven elkaar voortdurend artistiek volgen, ook toen Gera in 2008 emigreerde naar Australië.

 

Coördinaten

Deze professionele uitwisseling over grote afstand leidde tot een samenwerking met een focus op een onderzoek naar de – nog steeds zichtbare – verbanden tussen Nederland en Australië en specifiek tussen de Ravensteinse Garnizoenskerk en West-Australië. Dit heeft geleid tot verrassende ontdekkingen. In hun eerste gemeenschappelijke expositie, getiteld “Coördinaten”, verkleinen de kunstenaars de fysieke afstand tussen beide uiteinden van de globe, die gescheiden zijn door oneindige wateroppervlakten.

 

Jos Verschaeren is zich na zijn afstuderen aan de Kunstacademie bezig gaan houden met het vertalen van herinneringen in beelden. Door zijn eigen hedendaagse visie op de verdwenen werkelijkheid te laten zien en tegelijkertijd het heden te beleven, probeert hij zowel het heden als verleden een nieuwe dimensie te geven. Daarbij maakt hij vaak gebruik van alledaagse voorwerpen die Jos een andere functie toebedeelt of wier functie hij geheel ontkent.

 

Gera Woltjer is een Nederlands-Australische multidisciplinair kunstenares, wonend in Perth, West- Australië. Gera's praktijk is gericht is op het observeren en articuleren van aspecten van de menselijke conditie, identiteit en de complexiteit van zichtbare structuren. In haar werk maakt ze gebruik van media als tekenen, grafiek, textiel, fotografie, video en installaties. Recentelijk had Gera een solo-expositie in Perth en Melbourne met als thema de geometrische esthetiek en de vloeiende beweging van water tijdens zwemmen.

 

Tot en met 5 januari 2018 te zien in de Garnizoenskerk van Ravenstein, Servetstraat 1.

Openingstijden: 29/30 december en 2/3/4/5 januari van 16.30 –21.30 uur; vrij toegankelijk.

 

www.josverschaeren.nl

www.gerawoltjer.com