NIEUWSBRIEF VOORJAAR 2021Beste kunst- en cultuurliefhebbers,

We kunnen niet wachten om weer mooie concerten en exposities te organiseren. Maar we moeten helaas nog even geduld hebben!

Achter de schermen zijn we druk bezig. We houden de moed erin.

Zo hebben we een compleet nieuwe poëzieroute samengesteld en gaan we alle concerten en expo’s die vorig jaar en ook begin dit jaar niet door konden gaan op een later tijdstip alsnog verzorgen……en we voegen daar ook nog meer bijzondere optredens aan toe!

We geven je hieronder een inkijkje in wat er nog in het verschiet ligt.

De genoemde datums zijn indicatief.

Hopelijk treffen we elkaar in de nabije toekomst in goede gezondheid.

Hartelijke kunstgroet,

Het team van Stichting Cultuur Ravenstein


Exposities

 •  28/29/30 mei & 4/5 jun (onder voorbehoud) – Kuypers en de Neef
  (GEANNULEERD!)

  Kuypers & de Neef is een samenwerkingsverband tussen de kunstenaars Bram Kuypers en Lennart de Neef. Bram en Lennart werken samen aan kunstprojecten omtrent de onbedoelde schoonheid van bouwwerken en (constructie)werkzaamheden. Voor hun tentoonstelling in de Garnizoenskerk zijn ze bezig met een nieuw videowerk over de blauwe lazer op het dak van een meettrein in Nederland. Het wonderlijke licht wat de hemel in de nacht blauw kleurt en door het landschap voert als een bovennatuurlijk verschijnsel, staat in deze tentoonstelling centraal. Letterlijk een soort hemelvaart. We zijn nu al benieuwd…… 😊


Poëzie

De poëzieroute is helemaal vernieuwd:

Maar liefst 25 nieuwe gedichten op nieuwe borden worden binnenkort op de nieuwe route geplaatst.

De wandelroute voert je vanaf het station langs en door het schilderachtige Ravenstein, de Maasdijk en gaat via de Zwarteweg en Soeterbeeck weer terug naar het station. Heb je zin in een kleinere wandeling? Dat kan ook, want de route is opgeknipt in drie delen.

Er is nog geen datum voor de officiële opening van de route vastgesteld, we houden je op de hoogte!

Lokale kunstenaars en kinderen van groep 5/6 van basisschool ’t Ravelijn hebben de illustraties verzorgd. De gedichten zijn in de klas besproken en Ingrid Friesen – professioneel illustrator uit Oss – heeft de leerlingen begeleid. De resultaten zijn werkelijk schitterend.

Workshop Ingrid Friesen

“Met kwasten en papier onder mijn arm bezoek ik met regelmaat basisscholen in Oss en omgeving. Vaak gebeurt dit vanuit de Muzelinck. Het was echt heel fijn om na de lange lockdown weer in de klas te mogen staan. Ik merkte toen pas hoezeer ik dat gemist had. Groep 5/6 van juf Daniek van ’t Ravelijn is een hele leuke creatieve groep dus het was fijn om juist met deze klas de illustraties bij maar liefst 13 gedichten te mogen maken.

Sommige gedichten waren moeilijk, andere een beetje gek en ze leerden dat gedichten helemaal niet hoeven te rijmen. Ik heb ze geleerd wat een illustratie is en hoe tekst en beeld elkaar kunnen versterken. Ze hebben geëxperimenteerd met materialen en technieken en er zijn prachtige illustraties uit gekomen!”

De gedichten

Er zijn gedichten van 25 gerenommeerde dichters opgenomen. Een voorproefje:

Het gedicht “Schepping” is van Remco Ekkers Remco groeide op in Den Helder, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen, doceerde letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool en de Rijksuniversiteit van Groningen. Vanaf 1999 werkt hij als deeltijdletterkundige.

Het gedicht “Vertrektijden” is van Bas Rompa. Bas volgde de Opleiding voor kleuterleider en was peuterleider, poppenspeler en redacteur van Taptoe. Begin jaren ’80 publiceerde hij zijn eerste gedichten in Jippo en VN’s Blauw geruite kiel. In 1986 debuteerde hij met de bundel Binnenste buiten bij uitgeverij Holland in Haarlem. In de erop volgende jaren verschenen er zo’n dertig boeken: dichtbundels, jeugdromans, prentenboeken en AVI-boeken. Bas Rompa werkte mee aan Sesamstraat en een tv-programma voor de VPRO en schreef stukjes voor de Kinderpagina van NRC. Momenteel verzorgt hij de paragrafen Poëzie voor Talent!, een methode Nederlands voor het voortgezet onderwijs van uitgeverij Malmberg in Den Bosch.

Educatie

Het is onze ambitie om alle scholen binnen de gemeente bij onze activiteiten te betrekken. We nodigen de basisscholen in Ravenstein en omgeving uit een exclusief bezoek aan de exposities in de Garnizoenskerk te brengen. Een kunstenaar geeft dan een toelichting op de geëxposeerde werken. We verwachten dit jaar een tiental groepen van de drie scholen.

Daarnaast verzorgen we voor alle bouwen van basisschool ’t Ravelijn activiteiten in het kader van het OKVO plus programma*. Onze rol is het verbinden van vraag en aanbod. De activiteiten worden verzorgd door plaatselijke ambachtslieden en kunstenaars.

Omroep Walraven, Lotte Dans, Smederij Verhoeven, Joyce van de Sangen van Vocalcenter en Circus Makkie hebben inmiddels hun medewerking toegezegd.

 • 18 mei krijgen groep 1 en 2 bezoek van circus Makkie
 • 21 mei workshops:
  • Joyce van de Sangen van Vocalcenter, groep 3
  • Lotte Dans, groep 4
  • Smederij Verhoeven, groep 5/6
  • Omroep Walraven, groep 7/8
    

*) Osse Kunstinstellingen Voor het Onderwijs (OKVO) is een uniek samenwerkingsverband tussen het primair onderwijs en de Osse kunstinstellingen. Okvo plus mogen scholen die deelnemen aan het OKVO programma van de gemeente OSS zelf invullen. Ze krijgen daartoe een kleine subsidie per leerling.

Jaarlijks maken ruim 7000 leerlingen kennis met verschillende kunstdisciplines: muziek, film, dans, beeldende kunst, cultureel erfgoed, literatuur en drama.

Concerten

13 juni – Flamenco trio

Zondag 13 juni 15.30 en om 16.45 uur treden drie zeer getalenteerde flamencoartiesten op in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Ze voelen elkaar haarfijn aan en staan samen garant voor een zeer bijzonder optreden.

 • Elena La Grulla is een gevestigde naam als flamencodanseres. Ze studeerde onder andere dans aan de gerenommeerde Academia de Flamenco “Amor de Dios” in Madrid, neemt regelmatig deel aan festivals en geeft soloconcerten. Elena heeft een zeer nauwgezette dansstijl én ze heeft een indrukwekkend ritmegevoel (Compás). Haar dans weerspiegelt een buitengewone energie en emotionaliteit. Ze geeft regelmatig lessen, workshops en flamencoconcerten in tablaos en theaters in Spanje, Belgiё, Frankrijk, Rusland en Nederland.

  Maurice Leenaars zag 8 maart 1966 te Eindhoven het levenslicht. Al vanaf zijn 7e jaar wilde hij flamenco gaan spelen, maar er was niemand die hem die kunst kon bijbrengen. Uiteindelijk gaf hij die ambitie op en stortte zich op het klassieke repertoire. In 1989 studeerde hij af aan het conservatorium. De behoefte om flamenco te leren spelen bleef echter bestaan. Hij bestudeerde als autodidact de flamenco, en woonde een jaar in Sevilla. Die periode was essentieel voor zijn verdere ontwikkeling. Componeren en improviseren zijn voor Maurice onontbeerlijk. Hij heeft onder andere samengewerkt met Paul van Kemenade (sax) en Eric Vloeimans (trompet).


  José Ligero is geboren in 1972 in een kunstenaarsfamilie in Sevilla. Reeds als kind leerde hij van zijn vader en andere meesters de cante flamenco in zijn pure form. Met zijn zuivere en licht schorre stem interpreteert hij martinetes, siguiryas, fandangos en vooral de soleá de triana in de typische stijl van zangers uit Triana, de zigeunerwijk van Sevilla. José treedt regelmatig op in Spanje, Duitsland, Frankrijk en in de Benelux.


  Wanneer duidelijk is of het concert in het kader van de coronamaatregelen doorgang kan vinden, zijn tickets uitsluitend te koop via onze website www.cultuur-ravenstein.nl

  De entreeprijs bedraagt 10 euro, jeugd tot 18 jaar en vrienden gratis. Het afgedrukte e-ticket geldt als entreebewijs.

  We houden je op de hoogte!

Onze vrienden

Je kent vast “de vriendenpas” zoals we die uitgaven tot en met 2020. In feite was dit een soort Passe-Partout voor vier van onze concerten.

Uiteraard waarderen we onze vrienden zeer. We willen dan ook graag iets extra’s doen om de band nog meer te versterken. Vanaf dit jaar kiezen we daarom voor een wat andere opzet:  Het netwerk  “Vrienden van de Stichting Cultuur Ravenstein”.

Wat doen wij voor onze vrienden:

We bieden vrienden een aantal activiteiten. De opsomming hieronder geeft een idee van wat we willen gaan doen met en voor vrienden. Omdat we nog met Corona zitten, bieden we nu inzicht in de contouren van onze plannen, zodra we concreet kunnen zijn, doen we dat.

 • Toegang tot een speciaal vriendenconcert, de vrienden mogen één introducé meenemen, die de helft van de prijs van een normale ticket betaalt. Het concert wordt afgesloten met een meet & greet met de artiesten in samenwerking met de horeca.
 • Vrienden worden -als ze dat willen- lid van een online cultuurnetwerk, bijvoorbeeld een appgroep. Zij en wij doen voorstellen voor gezamenlijke activiteiten, zoals museumbezoek, concerten et cetera, die wellicht samen leuker zijn om te doen dan alleen. Bij gelegenheid kunnen wij het groepsvervoer of de groepsentree regelen.
  Kosten voor deze activiteiten worden door de deelnemers betaald.
 • Privileges: zoals een uitnodiging voor de opening van de poëzieroute of openingen van tentoonstellingen.

Wat doen onze vrienden voor ons:

 • Vrienden doneren minimaal €15,00 per jaar.
  De Stichting Cultuur Ravenstein heeft de ANBI status, dit betekent dat je donatie aftrekbaar kan zijn van de belasting.
  Onze penningmeester, Frank van Dongen,  kan precies uitleggen wat de condities rond aftrek zijn.
 • Vrienden zijn onze mond-tot-mondreclame en delen onze activiteiten en ons nieuws op sociale media.
 • Handige vrienden zijn bereid tot hand- en spandiensten.
 • Vrienden dragen ideeën aan voor nog meer cultureel leven in de brouwerij.

Vriend worden?  Meld je per mail aan bij penningmeester@cultuur-ravenstein.nl