Maarten Koningsberger – Nico van der Linden

Jazz klassiekers van Coward, Kern, Steyn en Porter

WHAT’S NEW’ met Maarten Koningsberger (bariton) en Nico van der Linden (piano) in de Garnizoenskerk van Ravenstein

Zaterdag 21 november brengt de internationaal bekende Nederlandse bariton Maarten Koningsberger samen met pianist Nico van der Linden ‘What’s new’, een concert waar het muziek- en zangplezier vanaf spat. Twee artiesten met een gedeelde passie voor The American Songbook. Deze avond zingt Koningsberger jazz standards en ballads die tot nu toe alleen door vrouwen worden gezongen en waarin de liefde voor de man centraal staat. De arrangementen zijn geschreven door Nico van der Linden, die hem tevens als pianist begeleidt. Vanaf 20.00 uur in de Garnizoenskerk van Ravenstein.

MaartenKoningsberger_persfoto014Koningsberger’s zoektocht naar een nieuwe stemtechniek
Na veertig jaar als operazanger op het podium wil Koningsberger ons meenemen in zijn eigen verhaal. Hij besloot zich te verdiepen in de mooiste jazz klassiekers waarmee hij – als gay zanger – mannenharten kon raken. ‘What’s new’ omvat de mooiste jazz nummers van onder meer Coward, Burke, Kern, Steyn en Porter. Dat de zanger nu een man is maakt het niet alleen voor hem, maar ook voor het publiek extra spannend en actueel.
Met ‘What’s new’ is Koningsberger een nieuw avontuur aangegaan. Zijn lang gekoesterde wens om een jazz repertoire te zingen dwong hem om een voor hem nieuwe stemtechniek aan te leren. Koningsberger: ‘Die zoektocht naar een andere techniek, de juiste timing en de beste dictie heeft voor mij een nieuwe wereld geopend en dwingt een nieuw soort van respect af voor het zingen van jazz- en popmuziek.’

 

SvH-Nico-van-der-Linden 003Nico van der Linden: muzikaal en veelzijdig
De staat van dienst van Nico van der Linden als pianist, componist, arrangeur en orkestleider is schier oneindig. Hij is niet alleen een groot musicus, maar tevens een bijzondere toneelpersoonlijkheid met een uniek gevoel voor humor. Zijn muzikale veelzijdigheid maakt dat het altijd weer een feest is om zijn sprankelend pianospel te beluisteren. Hij was meer dan 25 jaar lang de vaste begeleider van Rames Shaffy  en werkte samen met grote theaterpersoonlijkheden als Thérèse Steinmetz, Lenny Kuhr, Mathilde Santing  en Karin Bloemen. In de musical ‘Funny Girl’ van Joop van den Ende was Van der Linden muzikaal leider van het orkest. Ook speelde hij in het orkest van de musicals ‘Tsjechov’, ‘A Chorus Line’ en ‘Diana’. Afgelopen seizoen speelde hij in het toneelstuk De laatkomer naar het boek van Dimitri Verhulst en was muzikaal leider van de show Vive la France, waarin chansons, o.a. uitgevoerd door Philippe Elan, ten gehore werden gebracht van Charles Trenet tot Julien Clerc en van Edith Piaf tot Yves Montand.
Van der Linden: ‘Na een veertigjarige begeleiderscarrière heb ik de behoefte mijn ervaring door te geven aan podiumkunstenaars in spe. Het gezongen woord, zoals een lied, song, chanson, recitatief of aria, is  een ideale versmelting van tekst en muziek. Kortom, zingen is een vorm van musiceren, waarbij alle kennis van zaken net als bij een instrumentalist vereist is en gebruikt moet worden’.

Zaterdag 21 november 2015 in de Garnizoenskerk van Ravenstein. Aanvang 20.00 uur. Entree 10 euro, jeugd tot 18 jaar gratis. Vriendenpas geldig.
Aanmelding via e-mailadres naar: secretariscultuurravenstein@gmail.com