Poëzieroutes 2013

“Gouden tijden, zwarte bladzijden”, nieuwe poëzieroutes Ravenstein

gedicht poezierouteOp zaterdag 27 april 2013 0m 15.00 uur presenteerde Stichting Cultuur Ravenstein in de NHkerk haar nieuwe poëziewandelroute door het vestigingstadje, en een poëziefietsroute door de kerkdorpen van de voormalige gemeente Ravenstein. Thema voor de gedichten was “Gouden tijden, zwarte bladzijden”.
De opening in de NH kerk in Ravenstein werdt wederom een sfeervolle aangelegenheid. Op het programma stond een lezing over het thema door de Nijmeegse publicist Clemens Verhoeven. Dichter Marijke van Hooff en de Ravensteinse neerlandica Ria van den Hoek lazen gedichten. poezie2013grootEn er was jazzmuziek door het Arnhemse duo “Just the two of us’, bestaande uit jazzpianist Hans Kwakernaat en saxofonist Robert Prinsen.  Na de officiële opening werd om 16:30 met medewerkers aan het programma en het publiek de stadswandeling gelopen.

Clemens Verhoeven
heeft zijn wortels in het onderwijs, waar hij verschillende functies vervulde alvorens directeur te worden van een basisschool in het Willemskwartier in Nijmegen. Hij woonde en werkte enige tijd in de Verenigde Staten. Sinds 1999molen is hij publicist op cultuurhistorisch terrein. Daarnaast is Clemens ook betrokken bij exposities in de Stratemakerstoren en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) in Nijmegen.
Marijke van Hooff debuteerde in 1984 als dichter met de bundel “Een huid van regen”. Inmiddels heeft ze verschillende dichtbundels en romans op haar naam staan. In 2012 ontving ze de cultuurprijs Harderberge mede vanwege haar veelzijdigheid: ze is niet alleen dichter en schrijver, maar schildert en zingt ook o.a. in het muzikaal gezelschap Viaggio. In de route is een gedicht opgenomen uit haar dichtbundel ‘Het Daluur’, uitgebracht in 1994. Recencenten schreven hierover: Haar humor heeft iets onnadrukkelijks, en laat haar emotionaliteit in tact … Het onbreekt haar gedichten niet aan raffinement.”

“Just the two of us”is een gelegenheidsduo bestaande uit jazz-pianist Hans Kwakernaat en saxofonist Robert Prinsen. Beiden studeerden aan het conservatorium in Arnhem, en zijn verbonden aan de Guus Tangelder BigBand uit Gelderland. Nog onlangs verzorgden ze met deze Bigband een eenmalig en memorabel optreden met wereld-museum2saxofonist en componist Bob Minzer in Musis Sacrum in Arnhem. Hans Kwakernaat is een veelgevraagd jazzpianist die zowel kan dienen als soleren in een gezelschap; een zeldzame combinatie. Hij timmert ook aan de weg met zijn eigen Hans Kwakernaat Trio en 4-tet. Robert Prinsen is saxofoondocent, en als zodanig o.a. verbonden aan de muziekschool in Wijchen. Hij speelt in de CentratHeat Bigband, de partyband Men in Black, en was ook regelmatig gastspeler bij de BigBand Ravenstein, zoals bij het ochtendconcert waarmee Raaffestijn vorig jaar de zondag opende. Hans en Robert zijn echte jazz-musici die de ongebruikelijke combinatie van piano en saxofoon zullen inzetten om bekende jazzmelodieën op heel eigen wijze te verklanken. In de intimiteit van het NH Kerkje, kan dat een bijzondere luisterervaring opleveren.